2011 m. gruodžio 3 d., šeštadienis

Šlepečių vėlimo pamokėlė

Išduosiu visas paslaptis:) Pati, kadaise, mokiausi velti iš interneto, taigi, galima sakyti- atiduodu skolą:)

Paskutiniu metu tapukus veliu ant šablono su ausytėmis- aukštas kulnas, tvirtai apgaubta keltis- vaikams ypač patogus modeliukas, ir šilta ir tvirtai laikosi:) 
Taigi, pradedam. Išsikerpu šabloną ir kloju ant jo vilną. Ją sveriu, kad abu tapukai būtų vienodo storio, nebūtų nei per ploni, nei per stori. Šie, 34 dydžio, sveria apie 70 gramų , taigi kloju po 30 gramų vilnos blyną ant kiekvieno šablono, dengiu užuolaida, pilu drungnu, muilinu vandeniu ir švelniai plekšnoju, kad neliktu sausų vietų.




Kai vilna gerai peršlampa, užlankstau kraštelius ir kloju likusius 20 gramų (skaičiuot tikrai moku:D) karšinio, storiau viduryje ir ploniau kraštuose- kad nebūtų nei duobių, nei kalniukų:) Šlapinu, švelniai nuglostau muilu ir vėl, apvertus, sutvarkau kraštelius.






Tada spalvinu. Šįkart norėjau radonų tapukų- pešiau turimą bulgarišką sluoksną- sluoksnį vertikaliai, sluoksnį horizontaliai, kad plaukeliai geriau sukibtu. Vėl užuolaida, viena/kita pusė, užlankstant ir nuglostant kraštus muilu.







Pažymiu viršų ir suku veltinukus į bambukinę užuolaidą- pakaitomis horizontaliai ir vertikaliai, po du kartus. Kočioju labai labai švelniai, nespaudžiant, tik, kad apsiveltu viršus, po kiekvieno karto gerai nutrindama muilu.

Kai paviršius apsivelia, kerpu brūkšnį ir traukiu šabloną lauk. Atsargiai įkišu ranką į tapuką ir nuglostau kulną, bei pirštus, kad nebūtų jokių sukietėjimų.





Dabar jau žaidimai baigėsi, prasideda darbas:) Pradžioje lengvas ir atsargus, vėliau sunkesnis ir pabaigoje iki devinto prakaito- kočioju tapukus ir skersai ir išilgai, trinu, muilinu, glostau, niurkau o, kai vilna gerai sukietėja pilu verdančiu vandeniu ir..... vėl viskas iš pradžių negailint muilo, vandens ir jėgos:)





Finalas:) Aplyginu žirklėmis kraštelius, ilgai juos trinu, kad apsiveltu, kišu po tekančiu vandeniu ir gerai išskalavus, formuoju, lyginu lygintuvu bei padžiaunu.


Belieka malonumas- nulateksuoti padukus ir prisiuvus gėlytę ar širdutę apauti kokią gražią, Pupą Uogą:)

50 komentarų:

Virginija rašė...

Ogo, pasirodo, jei būtų reikėję spėti, kaip daromi veltinukai - tikrai nebūčiau išmąsčiusi.
Atrodo be proto sunkiai!
Tu tikra šaunuolė!!!

Iveta rašė...

Ačiū už grąžintą skolą internetui :)
Puiki ir labai tiksli pamoka tapukams velti.

Geri ir nuoširdūs darbai prieš Kalėdas nepagailės jums dovanų :)

Unknown rašė...

Virginija, norėsi kada pabandyt?:)

Iveta, dėkui, dovanos gerai:)))

Sonata rašė...

OOOO Egle,gal kada surinksi norinčius velt pabandyti? Būtų malonu.pirmi mano veltinukai būtų,mano lėlytėms.Juk jau šąla kojytės joms:))))))))

Unknown rašė...

Sonata, būtinai!!! Baigsis mano Kalėdinis vertimasis per galvą ir kviečiu į svečius:) Kaip tik su Rimvydu kalbėjom, kad reikia jus pasikviesti arbatos, visgi, kaip pasirodo, giminės esam:D

Sonata rašė...

Su malonumu susitiksime:)))))Vyrai jau bendravimo pradžią padarė:)))))

Virginija rašė...

Norėsiu, bet tik su Tavim ir pas Tave :D
Smagus vakaras turėtų būt, gal dar kas prisijungtų. Daug vietos tam reikia?

Planuojam pavasariui!

Unknown rašė...

Planuojam!!! Vietos užteks :irnesakyk:

Rita rašė...

Egle,
ačiū už puikią pamokėlę! Įkvėpė pamėginti, nors baisoka, kad negebėsiu.
Man, kaip nemėginusiai velti, tik neaišku- kokio dydžio šabloniuką imti, t.y. kaip numatyti, juk vilna susitraukia, tai kaip apskaičiuoti tuos dydžius?
Ačiū!

Unknown rašė...

Parašiau paštu laišką, o dabar pastebėjau, kad čia jis:)))) Kartoju:)

Nieko ten baisaus, kilogramą/kitą vilnos sugadinsit ir turėsit tapukus:))) Juokauju:)
Dėl šablono, tai negaliu patarti labai tiksliai, nes skirtinga vilna skirtingai susitraukia (nekalbu apie sluoksną ir karšinį, skirtingai traukiasi lietuviška, zelandietiška, vokiška ir t.t.) Pradžiai siūlau didinti šabloną kokiais 3-4 cm iš visų pusių, o jau kai turėsite pirmą darbelį matysit ar turimai vilnai toks dydis tinka. Geriau šablonas didesnis, nei mažesnis, nes kuo kietesnis veltinukas tuo ilgiau nešiosis, o kuo ilgiau velsite, kuo daugiau karšto vandens ir jėgos, tuo labiau jis susitrauks. Blogiausiu atveju, jei jau niekaip nesusivelia meskite į skalbimo mašiną, karštu vandeniu praplovus dar būna centimetras kitas susitraukia, bet čia jau visiškai paskutinė išeitis, nes niekada nežinai ką iš skalbyklės ištrauksit:)
Bandykit ir jei kils klausimu rašykit, bandysiu padėt:)

emili.. rašė...

Sveika ,Egle! Susizavejau Jusu darbais ir bandysiu pati padaryti tapukus,labai seniai svajojau,jie tokie mieli,silti ir svelnus! O vilna perkate musu parduotuvese ir kaip zinoti kiek jos reikia vaikiskiems tapukams 32ismierai!? Dekoju uz pagalba ir pamokele!

Unknown rašė...

Emili, būtinai bandyk:)Tokio dydžio tapukams nusipirk kokius 150 gramų vilnos, kad nepritrūkti (vienam apie 65-70 gramų reikia) Pati aš vilną iš Bulgarijos ar Vokietijos siunčiuosi, bet pradžiai gali jos užsisakyti wool.lt, arba "mažas eriukas" parduotuvėse.

Egle rašė...

Va, man irgi iškilo klausimėlis apie šablono dydį :) Bet matau, kad ne man pirmai. Dėkui už atsakymą ir čia, ir į el. pašte pateiktą klausimėlį :)

Egle rašė...

Tiesa - bendra pamokėlė būtų labai smagu :) Jei dar prisitaikyčiau kaip nors sudalyvauti - būtų nuostabu :)))

Unknown rašė...

Spaudžiat mane vasarą kviestis jus sodybon į pamokėlę ir jaukų vakarą su vynu? Gal ir mintis!

PoKer rašė...

Dėkui už pamokėlę, ji puiki, vis pagalvodavau, kaip gimsta tokie gražūs velti batukai, o gi va čia kaip viskas šlapiai ir sudėtingai :)
Taip ir niežti nagai pabandyt :)
Sėkmės kuriant grožius!

Anonimiškas rašė...

Ačiū, labai norėsiu pabandyti!! O vaikams sunkiau ar lengviau jas pagamint?..

Unknown rašė...

Gal vaikams lengviau:) Na, jei visai mažuliukai, į kuriuos pirštų (nekalbu jau apie ranką) įkišti neįmanoma sudėtinga (bet tada formuoju vidun burbulinės plėvelės prikišus), bet fizines jėgos mažiams veliant daug mažiau reikia:)

Ernesta rašė...

Mane labai sudomino tapkuciu velimas.Gal galit pasakyti kokia vilna geriausia rinktis pradedanciai is wool.lt?

Unknown rašė...

Ernesta, dairykitės grobio naturaliuose karšiniuose, arba 31 mikrono:)Čia- http://wool.lt/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=21&Itemid=54&lang=lt

Anonimiškas rašė...

super! jau žinau, ką kalėdom darysiu:) tik dėl lateksinių padukų: kaip juos daryt ar iš kur pirkt?:)

Julija rašė...

Labai malonu, kad radau Jūsų puslapį.Pabandžiau ir pasisekė.Aišku iš lietuviškos vilnos.Dėkoju Jums už išsamią vėlimo pamokėlę.Sėkmės Jūsų šeimai.

audra rašė...

labai idomu,bet bandyti nedristu.

Anonimiškas rašė...

labai idomi pamokele,bet reikia daug kantrybes tikriausiai.

audra rašė...

labai idomu,bet bandyti nedristu.

Unknown rašė...

Bandyti juk neskauda:)))

Anonimiškas rašė...

tai mano svajone ir kaip ja man isidrasint ir pabandyt :(((???:)

Unknown rašė...

Tiesiog bandymo būdu:) Paprasta- klojat burbulinę ant stalo, pešat vilną ir vualia- tapukai:)))

Jūratė rašė...

Ačiū už puikią pamoką. Dar noriu pasitikslinti, kokiu atstumu nuo krašto reikėtu prakirpti tapkute? Maždaug per viduri ar arčiau apačios, ar toje vietoje, kur yra pagal šabloną išplatėjimas? Ačiū iš karto už atsakymą :)

Unknown rašė...

Ten kur išplatėjimas:)

Boružėlės sapnai... rašė...

Laba diena :),
o kaip Jus apskaiciuojate kiek vilnos gramais reikia ,tam tikro dydzio slepetems ?
Pvz.34d-70g,38d-...???

Aciu

Unknown rašė...

38 apie 95 kažkur:)

Jūratė rašė...

Iš tiesų šiek tiek kuklinuosi užduoti klausimą, bet susikaupiau ir užduosiu :) Jūsų pavyzdyje, Egle, darėte tapukus 34 dydžiui. Suprantu, kad abiems batukams vilnos skiriama viso 70 g. Aprašyme rašoma, klojame po 30 g vilno, sušlapiname, ir klojame likusius 20 g. Tai kad liko tik 10 g... Jeigu klojame PO 20 g, tuomet bendrai vilnos reikia 100 g abiems tapukams. O gal tie 70 gramų yra skirta vienai tapkutei? O kitas dėl vilnos kiekio tapukams - 34 dydžiui 70 g, 38 dydžiui - 95 g. Tai išeitų, kad vienu dydžiu didinat išmierą, vilnos kiekis didėja maždaug 5 g.? Ačiū už kantrybę ir atsakymus :)

Milda rašė...

man tai mistika, kaip toks grazus krastukas gaunasi? lygus ir pan... abieu tapuku vienodas.

Rasa rašė...

Ačiū už pamokėlę! Jau nuvėliau pirmuosius tapukus :D

Unknown rašė...

Jūrate, vienas tapukas sveria apie 70 gramų ir tikrai, didinant išmierą, vilnos apie 5 gramus daugiau reikia.

Milda, įgūdžio ir gerų žirklių reikalas, jos labai svarbu, kad nebūtų iškandžiotas kraštukas. Man Fiskarinės labiausiai patinka.

Rasa, šaunuolė!:)))

Mamukynas rašė...

Labai šauni pamoka .. bet manau vistiek reikia įgūdžių visam šiam grožiui.. ;)

Boružėlės sapnai... rašė...

Laba Naujuose metuose,
noriu pabandyti nuvelti ilgus veltinius.Kiek gramu vilnos man reikes?Ir kaip suvelti storus,kad galima butu eiti i lauka?
aciu

Unknown rašė...

Sveiki, labiausiai domina ar formuojate batukus ant kurpaliaus ar kitaip? Jei ant kurpaliaus, tai kur ji isigijote? Nes as pirkau mazame eriuke, tai , manau, kad jie niekam tike. Aciu.

Unknown rašė...

Boruzėle, ilgi turėtų būti ne tik stori (piršto storio, manau pakanka), kiek tvirtai suvelti, kad šalčio ir drėgmės nepraleistų ir formą gerai laikytų. Svorio nepasakysiu, juk nuo dydžio ir ilgio priklauso :)

Gabriela, mano kurpaliukai iš Kurpado. Tie, su nuimamomis keltimis- labai patogūs.

merino vilna kaina rašė...

Puiki pamoka. Tik gaila, kad ir kiek bandyčiau neatsiranda pas mane tie įgūdžiai...:)

Magnolija rašė...

Labai puiki pamoka. Maniau, kad veltos šlepetės lengviau pasigamina :)

Lina rašė...

Sveiki. Padekit prašau. kaip žinot kokio dydžio šabloną issikirpti? nelabai suprantu :-(

Lina rašė...

Sveiki. Padekit prašau. kaip žinot kokio dydžio šabloną issikirpti? nelabai suprantu :-(

kristina rašė...

Sveiki,
ilgai nedrįsau trukdyti, bet pati niekaip neišgvildenu klausimo. Aš veliu iš Tirolio vilnos, man perdaug susitraukia, šablonui uždedu 3 cm.ar tiesa, kad geras veltinis tas, kuris sustoja trauktis?
Su pagarba-Vida.

Algirdas rašė...

Ačiū jums už šį blogą.
pastato griovimas

Antanas rašė...

https://siulupinkles.lt

virbalai internetu rašė...

Geras, idomiai cia

Siulau Darba rašė...

Darbo pasiūlymai užsienyje ir Lietuvoje.

Galime padėti rasti Jums rasti darbą užsienyje arba Lietuvoje, sutvarkyti darbo vizas ir kitas išlaidas.

Daugelis darbdavių reikalauja mažiausiai šešių mėnesių ar dvejų metų darbo patirties, atsižvelgiant į sritį, tačiau kai kurie darbdaviai pageidauja mažiau laiko nei užsienyje.

Šiuo metu itin aktualūs darbo pasiūlymai užsienyje, ypač Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Olandijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir pan. Ši situacija jums pažįstama? Vis dar ieškote sau tinkamiausios vietos, kur galėtumėte ne tik pritaikyti turimas žinias, bet ir gauti tenkinantį atlygį? Pataikėte ten, kur galite rasti tai, ko ieškote. Mūsų tikslas – padėti kiekvienam, ieškančiam darbo, lengviau jį atrasti. SIULAUDARBA.LT – darbo pasiūlymai užsienyje ir Lietuvoje.

Siulau Darba rašė...

Geras blogas!